Bevalt ‘t? Zoomen

Januari 2022 en nog steeds vinden alle taaltrainingen via het zoom-platform plaats. Hoe bevalt dat?

De evaluaties zijn nog positief, mogelijk ook omdat de trainingen in de herfst van 2021 nog net live waren gestart. Zo hebben cursisten en trainer elkaar in het ‘echt’ kunnen ontmoeten.

Aan onze kant van de verbinding is inmiddels een bijna professionele studio-omgeving ontstaan, inclusief softbox-lampen. Want verlichting is een probleem. Soms zijn cursisten daardoor nauwelijks zichtbaar. Ook andere technische onvolkomenheden kunnen roet in het eten gooien. Niet iedereen heeft nog een glasvezelverbinding immers.

Het uitwisseling met de cursisten is naar onze ervaring het grootste euvel bij online lesgeven. In een live setting is het spreken in een vreemde taal al een ‘overwinning’ soms, maar online is dat nog meer het geval. Steeds weer moet daarom de trainer navragen, of deelnemers nog ‘bij de les’ zijn. Ze worden verzocht toch vooral -verbaal of nonverbaal- te reageren. Groepsgesprekken komen niet goed tot stand.

Conclusie: Hoe goed de online tools ook zijn, er gaat niets boven de ontmoeting met cursisten in levender lijve in hun eigen werkomgeving. Het gebruik van digitale leermiddelen (blended learning) hoort daar voor ons al vele jaren bij. Het is de mix die het hem doet!