Dag van de Duitse Taal 2020

„Het Duits is een monster geworden.” Koch, een Duitse die zestien jaar in Nederland woont, zegt het met gevoel voor dramatiek. „Veel jongeren die ik taaltrainingen geef, vinden het Duits niet leuk. De naamvallen, hè? Maar die naamvallen zijn niet het probleem. Ik probeer mensen dat in het hoofd te prenten.” Dagblad Tubantia 11.09.2020

Collega Alexandra Koch vertelt over haar ervaringen met het verdwijnen van het Duits uit Twente enkele dagen voor de sinds 2012 jaarlijks terugkerende Dag van de Duitse Taal. Die is bedoeld om het Duits in Nederland “in het zonnetje te zetten”.

Dat dat nodig is en dat het zonnetje voor het Duits (én de andere vreemde talen buiten Engels) al lang niet meer schijnt, blijkt uit het verhaal van Alexandra. Wij verzuchten weleens dat het erop lijkt dat het Duits voor veel Nederlands steeds meer Chinees geworden is!

De organisatie van de Dag van de Duitse Taal stuurde promotiepakketten rond naar scholen. Bij Effeff hangen we de vlaggetjes op kantoor uit, want onze trainingen vinden in coronatijd grotendeels online plaats.