Actuele ontwikkelingen rond maatwerk en e-learning

Leren leren betekent dat je als cursist je leer-gereedschap leert gebruiken. Dat geldt zeker ook voor E-Learning. Niet alleen het aantal geleerde woordjes telt, maar ook de vaardigheid om je leerproces zelf voort te zetten. Dat geldt net zo voor de taaltrainer. Ook die moet haar/zijn vak kennen en zich bijscholen.

e-learning workshop 6.10.2017

Ton Koenraad (TellConsult)

Het Language Trainer Network (LTNW) organiseerde daarom op 6 oktober 2017 een workshop E-Learning tools voor taaltrainers. Ter voorbereiding kregen de deelnemers een stevig pakket aan ‘huiswerk’ voorgeschoteld. Zo oefenden ze bijvoorbeeld het ‘sociaal lezen’  via google docs van relevante vakliteratuur over ‘learning technologies’. Ook onderzochten ze het huidige aanbod aan e-learning cursussen. Bijvoorbeeld de ‘Eurocatering language training‘ voor 12 Europese talen.

Vijftien collega’s werden tijdens de eendaagse workshop door Ton Koenraad van TellConsult in hoog tempo geïnformeerd over de digitale leermogelijkheden van nu, maar vooral over die van overmorgen. ‘Learner training’ was een van de onderwerpen die in de workshop aan bod kwamen. Want niet alles wat mogelijk is, is ook al haalbaar in de praktijk. De vraag bij taaltrainingen is steeds hoezeer cursisten in staat en bereid zijn om te investeren in nieuwe leertechnieken.

Effeff werkt in zijn bedrijfstrainingen al vele jaren ook met digitale media. Enkele jaren geleden ontwikkelden wij al de -gratis- app ZakelijkDuits. Cursisten werken samen aan woordenlijsten in ‘the cloud’. En die woordjes leren ze dan weer spelenderwijze met de app Quizlet. En de omgang met vertaalhulpen online wordt natuurlijk ondersteund, want er is tenslotte meer èn beter dan google translate!

Telkens weer gaan we daarbij voorzichtig te werk, omdat deze leer-tools hulpmiddelen zijn en geen hindernissen moeten opwerpen!

Hebt u opmerkingen of vragen over deze aanpak -die overigens ‘blended learning’ wordt genoemd- neem gerust contact met ons op.

Laat een reactie achter